Fitness Tips: ότι πιο must, ότι πρέπει να ξέρεις!!!

1.Η προπόνηση αντιστάσεων ή τα “βάρη”, είναι η μορφή προπόνησης που γυμνάζει το μυοσκελετικό σύστημα και που δίνει σχήμα στο σώμα σας. Είναι η μόνη που μπορεί να διαμορφώσει το σώμα με τον τρόπο που θέλετε και μπορεί στη ουσία να επανασχεδιάσει τις αναλογίες σας.

 

2.Η καρδιοαναπνευστική προπόνηση είναι η μορφή προπόνησης που γυμνάζει την καρδιά και τους πνεύμονες και βελτιώνει τα επίπεδα της γενικότερης υγείας. Αρκετές οι εργοφυσιολογικές προσαρμογές για κάθε μορφή άσκησης…παρόλα αυτά καμία αναφορά σχετική με την αερόβια άσκηση, ως η άσκηση που “αδυνατίζει”.

 

3.Η πρωτεΐνη είναι το απαραίτητο δομικό στοιχείο των μυϊκών ινών. Μπορείτε να την προσλάβετε μέσω της διατροφής σας από τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια κτλ Ως απαραίτητο δομικό συστατικό που είναι, δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή κανενός και για μεγαλύτερη ακρίβεια σε κάθε γεύμα της ημέρας.

4.Η βασικότερη ίσως προπονητική αρχή είναι αυτή της προοδευτικότητας και ακόμα πιο συγκεκριμένα η προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης”.  Αυτό πολύ απλά μπορεί να σημαίνει ότι, το βάρος που σηκώνεται για να πραγματοποιήσετε μία άσκηση δεν μπορεί να μένει συνεχώς σταθερό…θα πρέπει βαθμιαία να αυξάνεται, ώστε να υπάρχουν διαρκώς νέες νευρομυϊκές προσαρμογές κι επομένως να βλέπετε συνέχεια πρόοδο και αποτέλεσμα.

5.Full body routine ή split routine? Τι σύστημα προπόνησης? German volume, 10×10, 5×5, heavy duty ή drop sets, negative? Είναι πολλές από τις ερωτήσεις σχετικές με τη δομή της προπόνησης και τον προγραμματισμό της που απασχολούν πολλούς καθημερινά.  Ασχοληθείτε με τα βασικά, αρχίστε από το «άλφα» κι αν και όταν χρειαστεί να αλλάξετε γράμμα τότε ή μεταβείτε σταδιακά ή απευθυνθείτε σε κάποιον που ξέρει την αλφαβήτα για να σας οδηγήσει… Πάντως, το full body και το double progressive, είναι το γράμμα άλφα. Να θυμάστε ωστόσο, ότι δεν είναι απαραίτητο να μάθετε την αλφαβήτα, όποιος/α κι αν είστε… είναι όμως ζωτικής σημασίας οι “σωστοί χειρισμοί” του γράμματος.

 

6.Μην περιμένετε να δείτε αποτέλεσμα με μία προπόνηση ή με μία εβδομάδα προπόνησης. Τα αποτελέσματα έρχονται με συστηματική προπόνηση εβδομάδων και μηνών. Η συνέπεια ανταμείβει.

 

7.Δεν μπορεί μία γυναίκα να γίνει «τεράστια», κάνοντας προπόνηση και σωστή διατροφή. Ούτε ένας άνδρας όμως επίσης μπορεί να γίνει ο Hulk, με σωστή προπόνηση και διατροφή. Οι γυναίκες σταματήστε να ανησυχείτε για τέτοια θέματα μια και καλή, μιας και δεν έχετε τις ορμονικές προδιαγραφές. Οι άνδρες, σταματήστε επίσης να φοβάστε μην αλλάξει η γκαρνταρόμπα σας και δεν έχετε όσα χρήματα χρειάζεστε για να την αλλάξετε…δεν υπάρχει περίπτωση, η γνώση της βιοχημείας που απαιτείται για κάτι τέτοιο, δεν διατίθεται μαζί με ένα πρόγραμμα προπόνησης, όσο καλοσχεδιασμένο κι αν είναι.

 

8.Αν κάνετε προπόνηση και διατροφή και η ζυγαριά παραμένει ίδια ή ακόμα και αυξάνεται, αλλά τα ρούχα σας είναι πλέον φαρδιά, να χαίρεστε και μάλιστα να χαίρεστε

πολύ κι όχι να στεναχωριέστε και να αγχώνεστε. Είναι απόδειξη ότι έχετε χάσει λίπος κι έχετε προσθέσει μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα είναι πυκνότερη από το λίπος, άρα βαρύτερη, καταλαμβάνει όμως μικρότερη επιφάνεια.

 

9.Εάν θέλετε να έχετε εμφανείς κοιλιακούς, πρέπει να φροντίσετε για δύο πράγματα: να μειώσετε το περιττό λίπος και να γυμνάσετε τους μύες τις περιοχής. Το περιττό λίπος για να αποδομηθεί, χρειάζεται μία διατροφική προσέγγιση με τέτοιον στόχο. Αντίστοιχα, η εκγύμναση των κοιλιακών μυών απαιτεί την εφαρμογή ενός προπονητικού προγράμματος, τέτοιου, που να προσεγγίζει καταλλήλως το θέμα.

 

10.Σε περίπτωση που δεν γυμνάζεστε και για την ακρίβεια δεν κάνετε προπόνηση αντιστάσεων ή όπως είπαμε και στην αρχή, «προπόνηση με βάρη» κι έχετε την εντύπωση ότι είστε πολύ ογκώδης, άρα και δεν επιθυμείτε να κάνετε προπόνηση αντιστάσεων για να μην γίνεται μεγαλύτερος/η, προσέξτε. Η εντύπωση που έχετε προέρχεται από το περιττό λίπος που βρίσκεται στον υποδόριο ιστό σας. Έχετε αρκετό περιττό λίπος, όχι αρκετούς μύες. Όχι απλά πρέπει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε με βάρη, αλλά επιβάλλεται. Είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξετε τη δομή του σώματός σας και κατ᾽επέκταση να βελτιώσετε και την υγεία σας.

Lefteris Fintikakis, Coach-Trainer, Dip.PhE/SN/PhC, DPESS

Recent Posts
0